Thursday, December 30, 2010

CINTA


video
saksikanlah wahai sang pencinta. cewahh haha

Harimau Malaya baham Garuda

nonton final 1st leg di bkt. jalil bareng temen-temen

Harimau Malaya

khairul fahmi che mat


Tahniah diucapkan kepada pasukan negara kita dibawah bimbingan K. Rajagopal yang menjuarai aff suzuki cup 2010 malam tadi di Gelora Bung Karno. kejayaan ini sangat membanggakan kita apabila kita menumpaskan timnas Indonesia dengan agregate 4-2 memihak kepada Harimau Malaya.

Aku dengan bangganya memberi sorokan pada malam itu bersama rakan2 lain di mama kandar tanpa rasa segan silu seperti mama kandar milik kami. Arghhh biarkan orang kata apa janji kami semua bangga menyokong barisan negara kita. pada malam itu, rakan2 lama juga turut hadir seperti ariff, too phat, amir izwan dan junior2 juga turut menyokong timnas Malaysia. gembira sungguh.

Pada malam tadi aku memakai jersey Harimau Malaya, rasa bangga didadaku seperti berjalan bersama Vanessa Hudgens selepas dia putus cinta bersama Zac Efron. Addin Tarantino juga turut membawa laser dan menlaser skrin besar di mama kandar lalu ditegur kasar oleh seorang pak cik yang agak kurang sedap ayatnya. "jangan main, kena lempang kang". lalu kami berkata, "amboi garang sudah". kami pun terus tak main. harapan kecewa.

Aku bangga dengan goal keeper negara, khairul fahmi yang menyelamatkan sepakan penalti oleh pemain Indonesia. khairul fahmi beraksi sangat cemerlang malam tadi seperti buffon penjaga gol italy. bagus anak kelate sorang ni. teruja juga apabila kelihatan di skrin Luna Maya, manohara turut hadir sokong timnas Indonesia walaupun diserabuti pelbagai kontroversi. semangat mereka dapat dirasa.

Apabila safee sali menjaringkan gol, kami sangat gembira tidak terkata dan kami nyanyi bersama. woooooo lega rasanya didalam jiwa bagai baru menghabiskan peperiksaan spm. apabila Indonesia menjaringkan 2 gol, aku seperti tidak gelisah kerana aku yakin Malaysia pasti juara. macam iklan milo tu. selepas habis perlawanan kami tepuk tangan, berpeluk sesama sendiri. semua kelihatan puas. Harimau Malaya lazuttt.

:: TANAH TUMPAHNYA DARAHKU

Tuesday, December 21, 2010

sabar

Banyak aku jumpa dalam hidup. yang sedih, yang bising, yang tak baik, yang sempurna, yang tak sempurna. namun ubatnya bukan beli di klinik. senang je ubatnya kawan-kawan dan saudara-saudara. kesabaran ubatnya.

Biarlah mereka dengan dunia mereka yang tidak sabar, kita dengan dunia kesabaran kita ini, teruskan. dugaan. kerna ada yang belum sabar juga. macam aku juga. aku juga kadang-kadang tak sabar. contohnya bila nak teh ais dekat kedai mamak, kalau lambat aku dah bising macam aku PM. tapi bila aku tengok orang di janda baik, anak-anak kecil kerja angkat sayur berat-berat jalan kaki je. tapi mereka masih senyum ikhlas dekat aku. ikhlas, sabar nampak dalam hati mereka. terharu siak.

Bila berkawan, kalau ada yang amik kesempatan, sabar juga diperlukan. kerna yang di ATAS, sedang menduga kita berapa tingginya kesabaran dan keikhlasan kita untuk berkawan dengan mereka. tetapi bila sudah di cerca, dihina, ayuh angkat kaki, kita lari dari dosa. mengaku kalah.

itulah hidup, kesabaran amat diperlukan. take care everyone.


Saturday, November 20, 2010

adab kau ok bro?

Semalam aku lepak dengan kawan aku bincang pasal adab-adab manusia. banyak yang kami kisahkan, kebanyakannya apa yang ada di depan mata kita je la. contoh rakan sorang ni yang berduit tapi adab terhadap golongan yang sederhana atau golongan tidak berpengaruh tidak ada langsung. #macamcibailalu. mereka ingat dengan ada duit mereka tidak perlu hormat terhadap orang tidak berduit atau sederhana. tindakan itu benar-benar jengkel dan muak aku tengok. kadang-kadang kita nak tegur, tapi malu la. kalau aku gangsta sudah lama ku tetak pipinya lalu dibuat sambal tumis.


Bukan apa rakan, kita hidup sesama insan perlulah hormat antara satu sama yang lain. jika tidak perlu keluarkan perkataan mampos laaaa, maka jangan keluarkan. tidak baik ya saudara sebelah sana tu. #macamcibailalu. tapi bak kata orang baik mendiam dari berkata-kata. maka aku mengambil jalan menulis blog ini untuk menunjukkan rasa marah aku terhadap kau saudara disebelah sana tu. harap mereka yang tidak hormat orang lain hormatlah sebelum kehormatan kami terhadap saudara hilang musnah dilanda sengsara. ecehhhhhh. ciaoooo! apa guna langsi kalau diri umpama lidi je sebenarnya.

Sunday, November 7, 2010

skodeng: kebenaran yang nakal

Hari ini aku rasa bangga atas kejayaan produksi enjitsemut kerana memenangi filem terbaik dalam kl48hourfilm yang dilangsungkan di aswara. tajuk filem itu ialah, skodeng: kebenaran yang nakal. pegi miami? dapat 9 handycam? wow. apalah yang diorang rasakan? confirm rasa macam baru baik berkhatan setelah seminggu tidak dapat keluar rumah gara-gara takut langkah tahi ayam, takut bentan. perghhh. dapat 9 handycam, pegi miami pulak tu. wow. ahli produksi terdiri dari fasyali, hafiz dan yang lain aku tidak kenal sangat. apa yang membanggakan aku lagi, mereka merupakan pelajar fakulti teknologi kreatif dan artistik, uitm puncak perdana.

Filem yang mereka sampaikan memang bagus apatah lagi menyelitkan isu-isu semasa yang berlaku dikalangan masyarakat sekarang. skodeng, berzina, menipu, semua diselitkan dalam filem ini. story line dia juga bagus. selain itu, mereka juga hanya menggunakan handycam dan dslr sahaja untuk merekod filem ini. sangat superb bai. kalah superman ketika membantu orang ramai dalam kesusahan.

Mereka akan mewakili malaysia bertanding ke festival film di miami. aku harap kejayaan dibawa oleh bro syali and the geng. congrats once again brotha. di miami boleh nyanyi lagu, i'm in miami beach. yeahhh...


boleh ke website, http://satoo.tv/ untuk menonton filem skodeng: kebenaran yang nakal.

pesan bro fasyali dekat aku,

fasyali: "join apa2 projek dari sekarang. aku dah buktikan sumthing
aku cabar ko pulak untuk cari potensi diri kau yang sebenar"

aku: "baik bro"

Saturday, November 6, 2010

from nothing to be something

Hari ini, first day aku join teater natrah di istana budaya. tak mengapa. memang watak kecil sahaja, tapi semangat mahu ada. bak kata orang sedikit-sedikit lama-lama jadi bukit kan? ecehhh. pada hari pertama semuanya berjalan lancar. semua artis ternama ada berlakon untuk jayakan teater itu. misalnya maya karin, erma fatimah, ziela jalil, liyana jasmay, umie aida, dan banyak lagi. bangga giler dapat kerja dengan nama-nama besar. rasa macam minum kopi di lautan hindi bersama aishwarya rai rasanya. macam wowwwwww sedappppp. perghhh... harap-harap la one day jadi somebody, paling busuk pon jadi obama dah okay dah. amin. okay? ciaoooo brotha and sista.



Thursday, November 4, 2010

bintang-bintang di langit

Pagi tadi dalam pukul 1 lebih aku dan rakan-rakan ke bagan lalang beach. aku merasakan air surut seperti hari biasa. akan tetapi air pasang pada malam itu. aku rasa takut akan deruan ombak yang aku dengar seperti dalam cerita 2012. tapi aku beranikan diri untuk menghampiri pantai itu. anginnya sangat kencang. rambut aku ditiup angin itu ala-ala muzik video faizal tahir.
Justify Full
Rakan-rakan yang lain melakukan aktiviti hariannya seperti hisap rokok, tarik nafas dan hembuskan. indah atau terbang? mestilah indah. mereka kelihatan gembira, aku pon gembiralah bersama sambil memegang puntung rokok jenama pall mall. mierol panggil aku untuk baring ditepi pantai dan pandang ke langit ala-ala movie twilight lakonan robert pattinson. kami bukan gay, cuma kawan. wow. sungguh indah kerana terasa badan aku terapung di laut dengan ditemani bintang-bintang di langit dan angin laut yang sangat sangat sangat amazing. such a beautiful moment. inilah kuasaNya yang tidak terperi. sungguh tenang aku rasa pada malam itu sambil mendengar lagu like a song nyanyian lenka.

Apabila ketenangan sudah ada, apa lagi bisa aku buat. hanya mampu hayunkan kaki ke sana (kereta) dan pulang ke rumah dengan ditemani ketenangan ala-ala baru dapat couple dengan bella swan setelah beberapa kali cinta ditolak. omong-omongnya bunyi kosong tapi perlu kau hayati untuk rasa ketenangannya. ecehhhhh. permisi dong.

Monday, November 1, 2010

mamak, kenapa kau harus ada?


Oh mamak, kenapa kau harus ada?
kau sentiasa buat perut aku gundah gulana,
bila aku jejak di mama kandar,
penangan roti canai sekeping dua harus aku pekena,
bukan tak makan, bukan aku lapar,
cuma entah kenapa, roti canai harusku pekena,
aku hentam maggi, aku hentam nasi kandar,
oh aku semakin buncit tidak terkata,
oh buncit, kau buat aku segan untuk ketemu rihana,
oh tidak, oh tidak aku kata!

Oh mamak, kenapa kau harus ada?
kehadiranmu membuatkan aku leka,
perutku tidak aku jaga,
teh tarik, teh goncang, semua aku pekena,
tidakku hirau walaupun hari sudah senja,
tetap juga menikmati sekawan kopi bersama,
beginilah cerita anak remaja,
sudah buncit baru menyesal tidak terkata,
aku harus berjaga-jaga,
sebelum perutku jadi seperti perempuan berbadan dua,
nanti hai hai hai pusing kepala,

Oh mamak, kenapa kau harus ada?
bila menahan air liur melihat rakan terliur seketika,
hendak aku tahan enggak bisa,
kerna nafsu aku memakan jiwa,
eceh aku berkata,
sudahla sudahla, sampai bila kau harus ada?

Saturday, October 30, 2010

productive day

Lepas broga hill, petang tu je aku terus pergi ke kk lakeside dengan azharn dan adzmy. aku tak rasa penat kerna aku ada semangat dalam jiwa yang ala-ala dj tiesto ketika hendak meningkat naik sebagai the best dj in the world. just keep the faith. aku main kayak dengan azharn. mula-mula rasa gementar dalam jiwa ini, macam orang nak kahwin tu. tapi aku relax. azharn nampak gelabah kerna dia duduk dibahagian depan. kami hayun stick itu dengan penuh rasa bangga kerana kami anak malaysia yang bisa main kayak pada waktu petang. aku dan azharn gembira. adzmy dan haikal tidak gembira aku lihat. terpaksa melihat kami dari tebing tasik sambil kami melambai-lambai tangan seperti miss world dari brazil kepada mereka.

Ohhhh sungguh tenang bila aku lihat awan berwarna oren menunjukkan waktu sudah senja. sungguh besar kekuasaanNYA. tenang aku rasa seperti dato k dapat menikahi siti nurhaliza penyanyi nombor satu negara itu. aku berkata dekat azharn, aku: jom la, abang tu dah usha-usha tu. azharn: mari. aku gembira azharn dengar nasihat orang yang dah tua. sekurang-kurangnya kami mendapat satu nilai moral dalam aktiviti petang ini. nilainya ialah tolak ansur. tolak ansur sesama manusia sangat penting kawan-kawan semua. what a productive day that i had. lazuttttttt. tarik nafas lega.

we made it

Tadi pagi lepas balik mama kandar, njmy aymn ajak ke broga hill gara-gara nak tangkap gambar. gambar apa dia nak tangkap aku pon tak tahu. aku layan sebab aku kan kawan dia. kalau aku tak layan siapa nak layan kan? buat-buat tidur dulu kasi dia kecewa, lepas tu langkah terus bermula bawanya ke broga bersama izzat razin bertolak pada pukul 4.30 a.m dan tiba di broga hill pukul 5.20 a.m. siap tanpa warm up naik terus ke broga. that's what we call rock without hesitation. pekena red bull dulu, baru ada energy.

Dalam perjalanan seawal pagi, bukan sahaja gelap malah licin pula. alahai. tapi kami maintain cool ala-ala band dari jepun. band rain juniors. kisah bermula aku sakit perut, dah sakit perut dalam perjalanan. apa lagi, jangan lah malu kerna maruah tergadai disebabkan sakit perut. tapi aku tak kisah. shhhhhh. okay selesai. ehem ehem. lega. sampai di pucak broga hill, ramai yang telah berada di atas. hafizi kamal dan rakan unisel turut terlibat aktiviti tak tidur panjat bukit. gerek seh? tangkap gambar, tarik nafas panjang, dan hisap rokok ala-ala johny jepp dalam film blow. hisap hisap dan teruskan hembus ala-ala cik mat poi seperti dalam tv show ac sempoi.

Terharu dan bangga apabila seorang wanita bertelkung solat subuh di puncak bukit broga. bagaimana aku? jelas menunjukkan dimana-mana boleh solat. terasa diri ini bodoh dan hina. kenapa kenapa kenapa? kami tidak dapat menyaksikan matahari terbenam kerana cuaca mendung tapi aku suka view dari puncak kerana tenang dan sejuk. betapa maha esaNYA, kasihNYA kepada aku masih beri ketenangan kepada hamba yang hina ini. Allahuakbar...

Pukul 10 lebih tiba di kota kemuning dan breakfast bersama njmy aymn dan izzat razin. malangnya hafizi kamal tidak join. hampeh duko laro hati ini deh. salam broga hill. it's good in broga hill.

Friday, October 29, 2010

life must go on

Hari ini aku bangun pukul 12.30 p.m, itu pun sebab ada call dari rakan. tapi aku masih tak bangun. terdampar dekat katil sambil layan facebook. relax dan tenang. nak tonton wayang tapi tak bisa lakukan kerna tiada teman. dila patut temankan, tapi kerna ada hal dengan kawannya. tak jadi la tonton wayang. call azam, me: "bro nak movie boleh, nanti aku datang?" azam: "datang la, dah sampai text". apa lagi siap pegi rumah dia dapatkan movie blow lakonan johny depp, lazuttt mamat tu berlakon.

Balik aku layan twitter, dapat information boy friend rakan meninggal, aku call rakan dapatkan berita. benar la berita tu, boy friend rakan meninggal di australia. rakan dalam sedih kita layan la dengan baik. bawak pegi makan cendol di shah alam dengan rakan lain. rakan aku yang rasa kehilangan dapat lihat wajah tak gumbira. try buat rakan gembira. percubaan berjaya tapi mungkin bukan tahap maksima. tapi aku cuba. ecehhhh. hehe. lepas tu bawak rakan-rakan pegi sacc nak lihat kasut. layan kan saja baa. rakan-rakan kan, apadahal. aku harap rakan yang kehilangan orang tersayang harus tabah dan kuat semangat. life must go on. lektonang always. 8 p.m sampai rumah. spend time with family. yang lain aku tak nak cerita. privacy. ecehh lagi sekali. bye.

Thursday, October 28, 2010

kembali

Malam ini aku bosan, aku tak tahu nak buat apa, maka aku mulakan kembali perkongsian jalan-jalan aku. hari ini aku baru saja habis paper bel 311, paper itu sangat perit dan tidak senang. rabak aku dalam exam hall tu. plus hidung licking, tapi alhamdulillah sempurna sudah baa. insyaAllah bisa peroleh kemenangan. ecehh.

Sampai je rumah aku rehat lepas tu aku baring lepas tu aku online lepas tu aku pergi mama kandar. best la jugak. tapi warnanya sama ja. bosan tapi ada suasana girang jumpa kawan lama jai ex5. dia ada wawasan aku tengok, suaranya ikhlas tak macam yang...

good night everybody. have a blast.